NIEUW!

Artikel 5 van 14

Domaine Sauveroy Clos des 7 Quartiers 2023 - Savennières AOP

€ 33,90 (inclusief btw)

Land I Streek

Frankrijk, Loire, Savennières

Druiven

Chenin Blanc

Klimaat & Terroir

Savennières ligt een kilometer of 15 ten zuidwesten van Angers op de noordelijke oever van de Loire, middenin Anjou. Het is een prestigieuze appellatie die bekend staat om zijn droge witte wijnen van 100% Chenin Blanc. De wijngaarden liggen op hellingen met een bodem van schist, een metamorfe steensoort. Deze bodem is rijk aan mineralen en zorgt voor een uitstekende drainage. De schist wordt aangevuld met leisteen en vulkanisch gesteente, wat de complexiteit en minerale tonen in de wijn versterkt. Savennières profiteert van de nabijheid van de Atlantische Oceaan, met relatief milde winters en warme, zonnige zomers. De wind vanaf de Loire-rivier helpt schimmelziekten te minimaliseren en houdt de druiven gezond. De koele nachten dragen bij aan het behoud van frisse zuren in de druiven.

Vinificatie

De druiven worden geoogst bij optimale rijpheid in verschillende plukrondes. De hele trossen worden licht geperst en vergist in RVS. De wijn rijpt vervolgens een jaar op de fijne lie in kleine steengoedeieren van 550 liter.

Geur I Smaak

Deze Savennières combineert tonen van rijp fruit zoals peer en kweepeer met een vleugje honing en een lichte ziltigheid. Evenwichtige en elegante wijn, met een uitzonderlijke concentratie en lange afdronk.

Lekker bij

Gastronomische wijn. Combineert goed bij zeevruchten, kip, eend, bij een mooi gegrild rundvlees, lam of eend. En bij verse geitenkaas en nootachtige harde kazen Comté, Gruyère, of oude Cheddar.

wijnmaker
Domaine Sauveroy ligt in het hart van de Coteaux du Layon in Saint Lambert du Lattay in de Loire-vallei. Het landgoed, opgericht in 1866, werd in 1947 gekocht door Francis en Donatienne Cailleau. Al snel transformeerde de familie Cailleau Domaine Sauveroy tot een referentie-wijngaard en kelder. Deze passie geven ze door aan hun vijf dochters en drie zonen.

Pascal Cailleau, de jongste van de broers en zussen nam het landgoed in 1984 over. Na een studie wijnbouw en oenologie in de buurt van Saumur en daarna een stage in Bourgondië, verbleef Pascal enige tijd in de Verenigde Staten om zijn kennis te perfectioneren. Sauveroy groeide onder zijn leiding uit van 18 hectare tot 30 hectare. Kwaliteit is wat Pascal Cailleau drijft, of het nu gaat om de benadering van de teelt van zijn wijngaard of om de vinificatie van zijn wijnen die op zijn landgoed worden geproduceerd.

De volgende generatie staat al klaar. Na een studie wijnbouw en oenologie aan ESA Angers, keerde Pascal’s zoon Quentin onlangs terug naar het landgoed om samen met zijn vader de volgende stappen te zetten in de ontwikkeling van dit mooie domein. Duurzaamheid en het behoud van biodiversiteit staan daarbij hoog in het vaandel. In 2022 zijn alle witte wijnen biologisch gecertificeerd en in 2025 geldt dit ook voor alle rode en rosé-wijnen.

Overzicht
© 2016 - 2025 joostwijn | sitemap | rss

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.