NIEUW!
Kobatl Whole Bunch
Land I Streek
Oostenrijk, Vulkanland Steiermark
Druiven
souvignier gris
Terroir & Klimaat
Vulkanland Steiermark heeft een gematigd continentaal klimaat, met warme zomers en koele nachten, die een goede rijping van druiven mogelijk maken en bijdragen aan de frisse zuren die de wijnen karakteriseren. De vulkanische bodem zorgt voor een rijke minerale structuur en geeft de wijnen een uniek smaakprofiel, vaak met aardse en kruidige tonen. De bodem bestaat uit kleiachtig slib ("Opok"), met leisteen en gneiss. 2022 kende een vochtige lente met een vrij natte en regenachtige bloeiperiode. De moeilijke start werd gevolgd door een zeer droge zomer met weinig regenval. Geconcentreerde bessen waren het resultaat.
Vinificatie
Geoogst in de laatste week van september. Semi-macération carbonique: de helft van de trossen ging direct in de fermentatietank, de andere helft werd geperst en toegevoegd. Drie maanden fermentatie - daarna geperst. De helft van de wijn rijpt in RVS en de andere helft in gebruikte barriques. Ongefilterd gebotteld. Zwaveltoevoeging van 8 mg/l, alleen bij het bottelen
Alcohol percentage: 11%
Zuurgraad: 6,2 g/l
Restsuiker: 1,1 g/l
Geur I Smaak
Toegankelijke, lichte orangewijn met frisse en lichte tannine. Amberkleurig. In de geur jostabes en wat zure kers. Fruitige smaak van appel, zure kers en en grapefruit in de mond.
Lekker bij
Lekker als aperitief en anti-pasti, combineert goed bij gegrilde groeten, geroosterd witvlees en zachte kazen.
Souvignier Gris is een kruising van Cabernet Sauvignon x Bronner van het Freiburg Weinbau Institut.
wijnmaker
De jonge wijnmaker Mike (Michael) Gangl produceert met zijn boetiekwijnhuis Kobatl in kleine oplage natuurwijnen, waarbij er met minimale interventie wordt gewerkt om de pure expressie van de druiven en de invloed van het vulkanische terroir te behouden. De heuvels en het overwegend vochtige en koele klimaat van Vulkanland zorgt ervoor dat in wijngaarden niet op te veel technologie vertrouwd kan worden. Gangl heeft besloten dit te omarmen. De druiven worden handmatig geoogst en zonder enige toevoegingen verwerkt tot aan het bottelen. Bij het bottelen wordt en minimale hoeveelheid sulfiet gebruikt. Gangl werkt uitsluitend met schimmelresistente druivenrassen (PIWI’s), die goed gedijen in de lokale omgeving en minder gevoelig zijn voor ziektes. Daarnaast ontwerpt Gangl zelf de etiketten voor zijn wijnen, waarbij hij ieder ontwerp afstemt op het specifieke karakter van de vintage.