NIEUW!
Kobatl Muscaty
Land I Streek
Oostenrijk, Vulkanland Steiermark
Druiven
muscaris
Terroir & Klimaat
Vulkanland Steiermark heeft een gematigd continentaal klimaat, met warme zomers en koele nachten, die een goede rijping van druiven mogelijk maken en bijdragen aan de frisse zuren die de wijnen karakteriseren. De vulkanische bodem zorgt voor een rijke minerale structuur en geeft de wijnen een uniek smaakprofiel, vaak met aardse en kruidige tonen. De bodem bestaat uit: leisteen, gneis, vulkanisch verweerd gesteente en basalt. 2022 kende een vochtige lente met een vrij natte en regenachtige bloeiperiode. De moeilijke start werd gevolgd door een zeer droge zomer met weinig regenval. Geconcentreerde bessen waren het resultaat.
Vinificatie
Handmatig geoogst halverwege september 2022, overgeheveld en direct geperst. Spontaan gefermenteerd. Gerijpt in rvs tanks. Een derde op de fijne lie gedurende 12 maanden. Twee derde gerijpt gedurende 3 maanden op de volle lie en 9 maanden op de fijne lie. Ongefilterd gebotteld. Zwaveltoevoeging van 15 mg/l alleen bij het bottelen.
Alcohol percentage: 12%
Zuurgraad: 6,2 g/l
Restsuiker: 1,2 g/l
Geur I Smaak
Geur van tropisch fruit, lychee, rijpe mango en rozenblaadjes. In de smaak eveneens tropisch fruit, sinaasappelschil en frisse tonen van limoen.
Lekker bij
Combineert goed met zeevruchten, lichte salades, Aziatische gerechten zoals sushi, Thaise curry’s en zachte kazen.
Muscaris is een kruising tussen Solaris x Muskateller. Dit druivenras is zeer resistent tegen valse en echte meeldauw en kenmerkt zich door een prettige muskaatsmaak in combinatie met een prettig zuurtje.
wijnmaker
De jonge wijnmaker Mike (Michael) Gangl produceert met zijn boetiekwijnhuis Kobatl in kleine oplage natuurwijnen, waarbij er met minimale interventie wordt gewerkt om de pure expressie van de druiven en de invloed van het vulkanische terroir te behouden. De heuvels en het overwegend vochtige en koele klimaat van Vulkanland zorgt ervoor dat in wijngaarden niet op te veel technologie vertrouwd kan worden. Gangl heeft besloten dit te omarmen. De druiven worden handmatig geoogst en zonder enige toevoegingen verwerkt tot aan het bottelen. Bij het bottelen wordt en minimale hoeveelheid sulfiet gebruikt. Gangl werkt uitsluitend met schimmelresistente druivenrassen (PIWI’s), die goed gedijen in de lokale omgeving en minder gevoelig zijn voor ziektes. Daarnaast ontwerpt Gangl zelf de etiketten voor zijn wijnen, waarbij hij ieder ontwerp afstemt op het specifieke karakter van de vintage.