NIEUW!
Kobatl 3 Gaerten - G’mischter Satz 2022
Land I Streek
Oostenrijk, Vulkanland Steiermark
Druiven
souvignier gris, bronner, sauvignac, cabernet blanc
Terroir & Klimaat
Vulkanland Steiermark heeft een gematigd continentaal klimaat, met warme zomers en koele nachten, die een goede rijping van druiven mogelijk maken en bijdragen aan de frisse zuren die de wijnen karakteriseren. De vulkanische bodem zorgt voor een rijke minerale structuur en geeft de wijnen een uniek smaakprofiel, vaak met aardse en kruidige tonen. De druiven zijn afkomstig van wijngaarden Zetz, Kindsberg en Aunberg. De bodem bestaat uit vulkanisch verweerd gesteente en basalt. 2022 kende een vochtige lente met een vrij natte en regenachtige bloeiperiode. De moeilijke start werd gevolgd door een zeer droge zomer met weinig regenval. Geconcentreerde bessen waren het resultaat.
Vinificatie
Oogst halverwege september. De druiven van alle drie de wijngaarden werd samen verwerkt en gefermenteerd. Zes uur maceratie, gevolgd door negen maanden rijping op de lie en drie maanden op de fijn lie. Alles in RVS. Ongefilterd gebotteld. Sulfiet toevoeging van 8 mg/l alleen bij het bottelen.
Alcohol percentage: 12%
Zuurgraad: 6 g/l
Restsuiker: 1,3 g/l
Geur I Smaak
Geur van noten en brioche. Fris in de mond, ongecompliceerd, met lichte hints van appel, wat kruisbessen en groene tonen van brandnetel.
Lekker bij
Combineert goed met zeevruchten, gevogelte, lichte salades en pastagerechten met artisjok, asperges of courgette, gegrilde of gebakken vissoorten zoals kabeljauw, forel of heilbot en bij geitenkaas.
G’mischter Satz: alle druiven van de verschillende de percelen zijn tegelijkertijd geoogst, samengevoegd en vervolgens gevinifieerd. In strikte zin is het dus geen Gemischter Satz, want dan groeien de druivenrassen door elkaar in dezelfde wijngaard.
wijnmaker
De jonge wijnmaker Mike (Michael) Gangl produceert met zijn boetiekwijnhuis Kobatl in kleine oplage natuurwijnen, waarbij er met minimale interventie wordt gewerkt om de pure expressie van de druiven en de invloed van het vulkanische terroir te behouden. De heuvels en het overwegend vochtige en koele klimaat van Vulkanland zorgt ervoor dat in wijngaarden niet op te veel technologie vertrouwd kan worden. Gangl heeft besloten dit te omarmen. De druiven worden handmatig geoogst en zonder enige toevoegingen verwerkt tot aan het bottelen. Bij het bottelen wordt en minimale hoeveelheid sulfiet gebruikt. Gangl werkt uitsluitend met schimmelresistente druivenrassen (PIWI’s), die goed gedijen in de lokale omgeving en minder gevoelig zijn voor ziektes. Daarnaast ontwerpt Gangl zelf de etiketten voor zijn wijnen, waarbij hij ieder ontwerp afstemt op het specifieke karakter van de vintage.