NIEUW!
Zanasi Antica Natura Organic - Lambrusco Grasparossa di Castelvetro DOP
Land I Streek
Italië, Emilia Romagna
Druiven
Lambrusco Grasparossa di Castelvetro
Terroir
De wijngaard Il Secolare Catstelnuovo Rangone is gelegen op 90 meter boven de zeespiegel. Het is een wijngaard met een lange geschiedenis. De wijnstokken staan hier nog ruim aangeplant, met maar weinig druivenstokken per hectare, zoals dit vroeger gangbaar was. Nu is dat een bijzonderheid in de regio. De bodem bestaat uit een gunstige combinatie van klei-, zand- en kalksteengrond voor de Lambrusco druiven. Het zijn goede omstandigheden voor een zeer geurige, aromatische, druif.
Vinificatie
De bodem van de wijngaard is bedekt met grassen. Het vormt een voedzaam en belangrijk ecosysteem voor de druivenplant. In het voorjaar wordt streng en kort gesnoeid. Dit levert veel smaak concentratie op in de druiven. In de zomer is wijnmaker Marco Uccellari juist terughoudend met snoeien. De druiventrossen zijn bedekt zijn met blad. "Bladeren zijn de longen van de druif", vond zijn grootvader al.
Antica Natura krijgt zijn mousse door de méthode Charmat, en wordt dus gemaakt zoals de meeste prosecco's, met de tweede gisting in de tank.
Geur I Smaak
Diep, roodpaars van kleur. Deze biologische, rode, Lambrusco heeft intense aroma’s van bessen, kersen en rozenknoppen. De wijn is droog (0 gram restsuiker) en is zacht mousserend. De tannines zijn afgerond en zacht.
Lekker bij
Bijzonder lekker bij antipasti, pizza, pasta’s, en varkensworst zoals "Zampone", de lokale lekkernij uit het herkomstgebied van de wijn, Modena.
wijnmaker
Al ruim honderd jaar produceert de familie Zanasi wijn. Giovanni Zanasi plantte de eerste druivenstokken in 1920 en richtte een kleine, ambachtelijke wijnmakerij op. Marco Uncellari, de huidige wijnmaker van Zanasi, nam in 2000 de fakkel over van zijn grootvader Bruno Zanassi. Marco's passie voor wijnmaken begon al op jonge leeftijd. Opgegroeid in een familie met een rijke geschiedenis in de wijnbouw, ontwikkelde hij al vroeg een kennis van en liefde voor de druiven en het terroir van Emilia-Romagna. Hij wil wijnen maken die de unieke eigenschappen benadrukken van lokale druivensoorten, zoals Lambrusco en Pignoletto. Zijn opleiding aan verschillende wijnbouwscholen in Italië en stages bij bekende wijnhuizen wereldwijd hebben zijn vaardigheden verbeterd en hem gebracht tot een moderne, maar duurzame benadering van wijnmaken. Hij combineert traditionele technieken met moderne technologieën om de kwaliteit van de wijnen voortdurend te verbeteren.
Marco is verantwoordelijk voor het gehele wijnmaakproces, van de wijngaard tot de fles. Hij gelooft sterk in duurzame landbouw en zet zich in voor milieuvriendelijke methoden om de wijngaarden te onderhouden. Dit betekent onder andere het minimaliseren van het gebruik van pesticiden en kunstmest en het bevorderen van biodiversiteit in de wijngaarden.
alcoholpercentage
12%