Domaine Sauveroy Instant Présent Rosé Brut Crémant de Loire
Land I Streek
Frankrijk, Loire
Druiven
Grolleau Noir (80%) en Grolleau Gris (20%)
Terroir & Vinificatie
De bodem bestaat uit grijze leisteen, afkomstig van het Armoricaans massief.
Methode Traditionelle. De druiven worden handmatig geoogst. Eerste vergisting van het geblende perssap op RVS vaten; daarna tweede vergisting op fles.
Geur & smaak
Licht framboos-roze met een fijne mousse. In de geur klein rood fruit zoals bessen, kersen en wilde aardbeien. De smaak is soepel en fris, met tonen van rood fruit.
Lekker bij
Heerlijk als aperitief en bij feestelijke gelegenheden. Combineert goed met langoustine, kreeft, gerookte zalm en mild pittige Aziatische gerechten. Ook lekker bij nagerechten op basis van fruit: fruitsoep, frambozen- of aardbeientaart.
Hoog gewaardeerd
De Grote Hamersma: 8,5
Pascal Cailleau, samen met zoon Quentin, doende op Domaine Sauveroy, voor al uw stille wijnen uit Anjou.
"Pa Pascal maakt sinds kort mousserend van grolleau (gris en noir), de plaatselijke belhamels. Enfin, die heeft ie keurig weten te temmen. Aangelijnde bosaardbeitjes, onthaarde frambozen, nog wat licht baldadige besjes, een amandelzweempje en een plintje groen. Levendig sappig en aangenaam droog."
wijnmaker
Domaine Sauveroy ligt in het hart van de Coteaux du Layon in Saint Lambert du Lattay in de Loire-vallei. Het landgoed, opgericht in 1866, werd in 1947 gekocht door Francis en Donatienne Cailleau. Al snel transformeerde de familie Cailleau Domaine Sauveroy tot een referentie-wijngaard en kelder. Deze passie geven ze door aan hun vijf dochters en drie zonen.
Pascal Cailleau, de jongste van de broers en zussen nam het landgoed in 1984 over. Na een studie wijnbouw en oenologie in de buurt van Saumur en daarna een stage in Bourgondië, verbleef Pascal enige tijd in de Verenigde Staten om zijn kennis te perfectioneren. Sauveroy groeide onder zijn leiding uit van 18 hectare tot 30 hectare. Kwaliteit is wat Pascal Cailleau drijft, of het nu gaat om de benadering van de teelt van zijn wijngaard of om de vinificatie van zijn wijnen die op zijn landgoed worden geproduceerd.
De volgende generatie staat al klaar. Na een studie wijnbouw en oenologie aan ESA Angers, keerde Pascal’s zoon Quentin onlangs terug naar het landgoed om samen met zijn vader de volgende stappen te zetten in de ontwikkeling van dit mooie domein. Duurzaamheid en het behoud van biodiversiteit staan daarbij hoog in het vaandel. In 2022 zijn alle witte wijnen biologisch gecertificeerd en in 2025 geldt dit ook voor alle rode en rosé-wijnen.