Feudo Montoni Catarratto del Masso
Land I Streek
Italië, Sicilië
Druiven
Catarratto
Vinificatie
De zomers zijn warm, de winters mild. De vruchtbare vulkanische gronden (dankzij de Etna) dragen bij aan een optimale rijping van de druiven. De wijngaard van deze wijn ligt 700 meter boven zeeniveau en heeft een oostelijke positie.
De druiven worden met de hand geplukt en de fermentatie vindt plaats in grote cementen cuves. De wijn rijpt hierna nog 6 maanden sur lie (dode gistcellen).
Geur I Smaak
Strogeel van kleur, in de neus een delicate hint van laurierblad, amandel mint en een minerale ondertoon. In de smaak fris met een lange afdronk en intense fruitaroma’s.
Lekker bij
Goede combinatie met verse vis in een ovenschotel zoals kabeljauw of zeebaars met citroen en peterselie.
wijnmaker
Feudo Montoni is gevestigd in een authentieke baglio (Siciliaans hof) dat in 1469 in het hart van Sicilië werd gebouwd. De hooggelegen wijngaarden (500-700 m) hebben een natuurlijk geïsoleerde positie waardoor de authentieke druivenrassen bewaard zijn gebleven. Alle druiven komen dus van pre-phylloxera geënte onderstammen. In 1800 kwam Feudo Montoni in het bezit van Rosario Sireci. Rosario herontdekte oude druivenstokken zoals perricone, nero d’avola en catarratto. Generaties later is Feudo Montoni in handen van Fabio Sireci, een nazaat van Rosario die het wijnbedrijf weer van zijn vader Elio heeft overgenomen. De afgelopen 30 jaar heeft Fabio het werk van zijn voorouders verder volbracht en koestert hij de oude wijnstokken en bijzondere druivenrassen. Fabio is betrokken bij elke stap in het productieproces en werkt volledig biodynamisch.