Zoet
Domaine Sauveroy Cuvée des Anges AOP Coteaux du Layon 2018 (0,5 liter)
Land I Streek
Frankrijk, Loire
Druiven
Chenin Blanc
Vinificatie
Deze uiterst bijzondere en zeldzame dessertwijn word gemaakt door edele rotting. De druiven worden als laatste geoogst om te profiteren van de herfstnevels en de botrytis cinerea. Na een zeer zachte persing en een langzame gisting van 3 tot 4 maanden wordt deze cuvée 12 maanden gerijpt in vaten om de mineraliteit van het terroir en de authenticiteit van de druiven te behouden. Restsuiker na fermentatie: 175 gram / liter.
Het is een wijn voor lange veroudering (meer dan 40 jaar), echt een wijn voor liefhebbers van dessert wijnen.
Geur I Smaak
Geconcentreerde aroma's van gekonfijt fruit, rozijnen, marmelade en acaciahoning. De smaak is zacht en genereus met tonen van gekonfijt fruit.
Lekker bij
Heerlijk bij aperitiefhapjes op basis van foie gras, blauwe kaas zoals Fourme d'Ambert en desserts op basis van wit of geel vruchtvlees, exotisch fruit of frangipane.
Een uur van tevoren decanteren. Serveertemperatuur: 10 graden Celcius.
Hooggewaardeerd
Eervolle vermelding bij Perswijn wijnconcours "100 beste van 2022".
wijnmaker
Domaine Sauveroy ligt in het hart van de Coteaux du Layon in Saint Lambert du Lattay in de Loire-vallei. Het landgoed, opgericht in 1866, werd in 1947 gekocht door Francis en Donatienne Cailleau. Al snel transformeerde de familie Cailleau Domaine Sauveroy tot een referentie-wijngaard en kelder. Deze passie geven ze door aan hun vijf dochters en drie zonen.
Pascal Cailleau, de jongste van de broers en zussen nam het landgoed in 1984 over. Na een studie wijnbouw en oenologie in de buurt van Saumur en daarna een stage in Bourgondië, verbleef Pascal enige tijd in de Verenigde Staten om zijn kennis te perfectioneren. Sauveroy groeide onder zijn leiding uit van 18 hectare tot 30 hectare. Kwaliteit is wat Pascal Cailleau drijft, of het nu gaat om de benadering van de teelt van zijn wijngaard of om de vinificatie van zijn wijnen die op zijn landgoed worden geproduceerd.
De volgende generatie staat al klaar. Na een studie wijnbouw en oenologie aan ESA Angers, keerde Pascal’s zoon Quentin onlangs terug naar het landgoed om samen met zijn vader de volgende stappen te zetten in de ontwikkeling van dit mooie domein. Duurzaamheid en het behoud van biodiversiteit staan daarbij hoog in het vaandel. In 2022 zijn alle witte wijnen biologisch gecertificeerd en in 2025 geldt dit ook voor alle rode en rosé-wijnen.