Betuws Wijndomein Prepluk Versjus Rosé
Land I Streek
Nederland, Gelderland
Druiven
Gemaakt van sap van Regent en Pinotin druiven.
Vinificatie
Verjus komt van het Franse woord ver(t)jus, wat groen sap betekent. Verjus is een fris zuurtje voor in de keuken, gemaakt van de ‘groene oogst’. Deze eerste pluk start net voordat de druiven beginnen te kleuren en het suikergehalte van de druif stijgt. Het aantal trossen aan een druivenstok wordt altijd uitgedund. De energie die in de bladeren wordt geproduceerd, door middel van fotosynthese, wordt verdeeld over minder trossen zodat deze beter rijp worden en krachtige aroma’s te krijgen. De druiven zijn tijdens deze eerste pluk zo klein en groen als erwtjes. Ze worden met de hand geplukt, en daarna geperst. Het frizure groene sap gaat naar roestvrijstalen tanks waar het gekoeld stabiliseert. Dit om gisting te voorkomen. Daarna worden verschillende prepluks gecuveerd. Vervolgens bottelen en pasteuriseren we de verjus. Door deze werkwijze is de verjus minimaal 2 jaar houdbaar.
Zowel Diederik als Arina hechten veel waarde aan duurzaamheid tijdens het werk in en rondom de wijngaard. Het gebruiken van de ‘groene oogst’ past helemaal bij hun visie. Ze willen zo veel mogelijk reststromen tot meerwaarde brengen.
Geur I Smaak
Prepluk Verjus Rosé is gemaakt van Regent en Pinotin en heeft aroma’s van bosvruchten en heide kruiden.
Lekker bij
Verjus is onmisbaar in onze keuken. Het verbindt culinaire kookkunsten op een wijnvriendelijke manier. De zuren in de verjus zijn voornamelijk appel – en wijnzuren. De zuurstructuur is het zelfde opgebouwd als die van wijn. Hierdoor is het smakelijker om een verjus- wijn- foodpairing te maken. Ook zijn de zuren in verjus minder agressief als die in azijn en citroen. Verjus haalt de smaken van je gastronomische kunsten omhoog en zorgt voor een mooie frizure balans.
Prepluk Verjus is een friszure smaakmaker, die breed inzetbaar is. Het brengt subtiele spanning en balans aan gerechten. Verjus kan als basis voor saladedressings, sauzen en marinades worden gebruikt. Het verfijnt de smaak van vlees, wild en gevogelte maar ook vis, paddenstoelen en andere groenten.
Gebruik verjus voor:
- Dranken – het frisse zuurtje dat cocktails, mocktails, bruiswater en vruchtensappen opvrolijkt
- Koken – verfijnt de smaak van vlees, wild, gevogelte, vis, paddenstoelen en groente
- Basis – haal de basissmaken van dressings, jus, sausen, marinades helemaal op
- Baksels – maakt sorbetijs, fruitcoupe en diverse baksels vele malen spannender
wijnmaker
Diederik Beker en Arina van Leenen, eigenaars van het Betuws wijndomein, maken met passie en vakmanschap wijnen en andere smakelijke producten van druiven. Het wijnbedrijf beslaat zo'n 7 hectare is gevestigd in Erichem, in de Betuwe. Aangeplant staan verschillende druivenrassen die het goed doen op Nederlandse bodem: Pinotin, Regent, Cabernet Cortis, Vilaris, Riesèl, Sauvignon Gris, Cabernet Blanc, Johanniter en Solaris.