Artikel 3 van 14

Domaine Sauveroy Rivière Sauvage - Amphore Anjou Blanc 2022

€ 16,25 (inclusief btw)

Land I Streek

Frankrijk, Loire

Druiven

Chenin Blanc

Terroir & Vinificatie

De Chenin Blanc druiven zijn aangeplant op een wijngaard van 2,14 hectare, op metamorf gesteente (zandsteen, schalie). Quentin Cailleau heeft besloten de druiven voor deze cuvée op een bijzondere wijze te vinifiëren. De druiven worden bij optimale rijpheid geoogst. Vervolgens wordt de wijn vergist en opgevoed in zandstenen amforen van 1000 liter. Het doel hiervan is om de mineraliteit, frisheid en zuiverheid van de druivensoort zoveel mogelijk te doen spreken. De rijping op "de lie" (dode gistcellen) duurt tussen de 10 en 14 maanden.

Geur I Smaak

Goudgeel van kleur. In de geur tonen van honing, bloemen en aroma's van witte perziken, peer en kweepeer. Na enige tijd ademen ook tonen van gekonfijte citrusvruchten en mineralen. De smaak is rond en zacht met honingzoete fruitsmaken, maar ook een mooie frisse, lange en mineralige afdronk.

Lekker bij

Heerlijk als aperitief en bij oesters, comté en geitenkaas.

Hoog gewaardeerd

Rivière Sauvage 2022: De Grote Hamersma: 9 (STER WIJN!)

" ... in de handen van een meesterwijnmaker: fascinerend spannende unieke wijn, grootgebracht in amfora’s."

Rivière Sauvage 2021: De Grote Hamersma: 9 (STER WIJN!)

"Nu doet de naam, Rivière Sauvage, overigens een wild stromende rivier vermoeden maar we hebben hier toch echt te maken met een erg smakelijke slow wine. Langzaam tot zichzelf gekomen door vinficatie in amfora's, gemaakt van het lokale zandsteen. Fascinerend wit, met name als we na al die inspanningen ook het prijskaartje in ogenschouw nemen. Zacht, rijp en sappig, subtiele zuren. Bungelend buikige peertjes, kleine meloen, gedroogde appel en paddenstoel. Honingpareltjes glanzen en zoethout geurt. 

Bijvangst: in 2022 is het domein officieel Ecocert gecertificeerd, de omdozen zijn van 100 procent gerecycled karton en ook de flessen zijn gemaakt van hergebruikt glas en lichter van gewicht."

wijnmaker
Domaine Sauveroy ligt in het hart van de Coteaux du Layon in Saint Lambert du Lattay in de Loire-vallei. Het landgoed, opgericht in 1866, werd in 1947 gekocht door Francis en Donatienne Cailleau. Al snel transformeerde de familie Cailleau Domaine Sauveroy tot een referentie-wijngaard en kelder. Deze passie geven ze door aan hun vijf dochters en drie zonen.

Pascal Cailleau, de jongste van de broers en zussen nam het landgoed in 1984 over. Na een studie wijnbouw en oenologie in de buurt van Saumur en daarna een stage in Bourgondië, verbleef Pascal enige tijd in de Verenigde Staten om zijn kennis te perfectioneren. Sauveroy groeide onder zijn leiding uit van 18 hectare tot 30 hectare. Kwaliteit is wat Pascal Cailleau drijft, of het nu gaat om de benadering van de teelt van zijn wijngaard of om de vinificatie van zijn wijnen die op zijn landgoed worden geproduceerd.

De volgende generatie staat al klaar. Na een studie wijnbouw en oenologie aan ESA Angers, keerde Pascal’s zoon Quentin onlangs terug naar het landgoed om samen met zijn vader de volgende stappen te zetten in de ontwikkeling van dit mooie domein. Duurzaamheid en het behoud van biodiversiteit staan daarbij hoog in het vaandel. Sinds 2022 zijn alle witte wijnen biologisch gecertificeerd en in 2025 geldt dit ook voor alle rode en rosé-wijnen.

Overzicht
© 2016 - 2024 joostwijn | sitemap | rss

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.