Bubbeltest!
Domaine Sauveroy Instant Présent Blanc Brut Crémant de Loire
Land I Streek
Frankrijk, Loire
Druiven
Chardonnay (50%), Chenin Blanc (25%) en Grolleau Gris (25%)
Vinificatie
Methode Traditionelle. De druiven worden handmatig geoogst. Eerste vergisting van het geblende perssap op RVS vaten; daarna tweede vergisting op fles.
Geur & smaak
De kleur lichtgeel met gouden reflecties. Subtiele geur van wit fruit, citroenmelisse, hazelnoot, amandel, vanille en zoethout. De smaak is elegant en fris, met een zeer fijne bubbel.
Lekker bij
Heerlijk als aperitief en bij feestelijke gelegenheden. Combineert goed met oesters en zeebaars gemarineerd in dille.
Hoog gewaardeerd
De Grote Hamersma: 9-
"Mousserend uit de Loire. Amandeltjesgries plus perzik. De zuren van natuurroom. En dat markante gele randje van chenin blanc. Peer houdt zich eraan vast. En meloen. En ook rijpe appel laat zich niet wegduwen door een flottielje kruisbessen dat voorlangs kruist. Gedecideerd droog. Wist een 3e plek te bemachtigen tijdens de bubbeltest van De Telegraaf. Nu moet je niet altijd alles geloven wat daar in staat maar in dit geval wel."
Telegraaf Bubbeltest 2021: 3e plaats (hoogst scordende crémant uit de Loire). "Aromatisch, peer, appel, bloemen, kruisbessen, droog, elegant, opwekkende zuren".
wijnmaker
Domaine Sauveroy ligt in het hart van de Coteaux du Layon in Saint Lambert du Lattay in de Loire-vallei. Het landgoed, opgericht in 1866, werd in 1947 gekocht door Francis en Donatienne Cailleau. Al snel transformeerde de familie Cailleau Domaine Sauveroy tot een referentie-wijngaard en kelder. Deze passie geven ze door aan hun vijf dochters en drie zonen.
Pascal Cailleau, de jongste van de broers en zussen nam het landgoed in 1984 over. Na een studie wijnbouw en oenologie in de buurt van Saumur en daarna een stage in Bourgondië, verbleef Pascal enige tijd in de Verenigde Staten om zijn kennis te perfectioneren. Sauveroy groeide onder zijn leiding uit van 18 hectare tot 30 hectare. Kwaliteit is wat Pascal Cailleau drijft, of het nu gaat om de benadering van de teelt van zijn wijngaard of om de vinificatie van zijn wijnen die op zijn landgoed worden geproduceerd.
De volgende generatie staat al klaar. Na een studie wijnbouw en oenologie aan ESA Angers, keerde Pascal’s zoon Quentin onlangs terug naar het landgoed om samen met zijn vader de volgende stappen te zetten in de ontwikkeling van dit mooie domein. Duurzaamheid en het behoud van biodiversiteit staan daarbij hoog in het vaandel. In 2022 zijn alle witte wijnen biologisch gecertificeerd en in 2025 geldt dit ook voor alle rode en rosé-wijnen.