Vignamato Rosolaccio Esino Rosso
Land I Streek
Italië, Marken
Druiven
Montepulciano (35%), sangiovese (35%), cabernet sauvignon (15%), merlot (15%)
Vinificatie
De handmatig geoogste druiven worden van hun stelen ontdaan en zacht geperst. De vergisting vindt plaats in kleine roestvrijstalen tanks. De wijn rijpt 6 tot 8 maanden op houten vaten en minimaal 4 maanden op de fles.
Geur I Smaak
Dieprobijnrode wijn met een gloed van granaatappel. Een fruitig en floraal bouquet met een vleugje specerijen. De wijn is rond, evenwichtig met rijp fruit en verfijnde tannines en een fluwelen structuur.
Lekker bij
Fantastisch bij allerlei witvleesgerechten zoals kalfsoester met een saus van kersen en geroosterde amandelen of bij een sappige malse ossobuco alla Milanese.
Hoge waardering
In De Grote Hamersma 2019 beoordeeld met een 8.
wijnmaker
In centraal Italië, aan de oostzijde van de Apennijnen, ligt De Marken. Een ongerept gebied met diepe valleien en glooiende heuvels, dat lange tijd vrij geïsoleerd heeft gelegen van het bruisende westen van het land. Na Piëmonte en Toscane wordt deze regio langzamerhand echter meer en meer ontdekt door het toerisme, en als gevolg daarvan winnen de heerlijk lichtvoetige wijnen uit De Marken aan populariteit, met de bekende Verdicchio dei Castelli di Jesi voorop. In de vroege jaren vijftig van de vorige eeuw kocht wijnliefhebber Ceci Amato met zijn vrouw Maria een klein stuk grond in San Paolo di Jesi. Zestig jaar later is Vignamato nog steeds een familiebedrijf waaraan de Amato’s - inmiddels de derde generatie- met overgave werken aan de hoogste kwaliteit. Ze maken daarbij gebruik van de modernste middelen, zonder hun historie uit het oog te verliezen. De familie Amato bezit 16 hectare wijngaarden in de gemeenten San Paolo di Jesi, Staffolo en Cupramontana.