Abadal Franc
Land I Streek
Spanje, Pla de Bages
Druiven
Cabernet franc, tempranillo, sumoll
Vinificatie
De druiven worden vergist in roestvrijstalen tanks. Daarna rijpt de wijn 4 maanden in Franse en Amerikaanse eikenhouten vaten.
Sumoll is een rustieke blauwe druif, oorspronkelijk afkomstige uit Penedès. De naam komt van sumollar wat zoiets betekent als ‘verdorren’. Een jonge wijn gemaakt van 100% sumoll heeft iets ruigs en droogs in de smaak.
Geur I Smaak
Fris, gul en elegant, met kruidige aroma’s van munt, viooltjes en rozemarijn, rood fruit, toffee en balsamico. De smaak is fris en zacht en de tannines zijn soepel.
Lekker bij
Serveer op 15 à 17 graden bij gegrilde of gebraden kip, varkens- of kalfsvlees, worstjes, zelfgemaakte hamburgers, gegrilde groenten, vegetarische gerechten met linzen of paddenstoelen of bij steak tartare.
wijnmaker
Abadal is gevestigd in Santa Maria d’Horta d’Avinyó in het kleine wijngebied Pla de Blages in het uiterste noordoosten van Catalunya. Het wijnhuis werd in 1983 opgericht door Valentí Roqueta en ligt in de buurt van zijn ouderlijk huis Masia Roqueta, waar de wijnbouwgeschiedenis meer dan negen eeuwen teruggaat. Valenti sloot een compromis met de streek Pla des Bages: hij mocht er een wijnbedrijf starten mits hij er wijn zou maken waarin het unieke karakter en terroir van de streek volledig terug zouden komen. Hij knapte verlaten wijngaarden op, deed de nodige investeringen en hield zich aan zijn belofte. Abadal maakt louter wijnen van druiven die van oudsher in de streek voorkomen. Inheemse druiven zoals picapoll, macabeu en sumoll, maar ook Franse druiven zoals chardonnay, sauvignon blanc en cabernet sauvignon, al geruime tijd echte Catalaanse druiven. Typiciteit, terroir en traditie dus, maar de wijnen worden gemaakt volgens de laatste inzichten in een state of the art wijnkelder.