William Fèvre I Chablis PREMIER CRU 2021 VAILLONS - 6 flessen
Jasper Morris (Inside Burgundy): “Mostly in the heart so an early site. Pale lemon and lime, with a very elegant nose that speaks of dainty little stones. Not at all blockbuster. Quite concentrated with a firm, stony feel at the back, then some white fruit to finish. Fills out very well at the back, superior to Montmains today.” Drink from 2025-2030. 91/93 punten.
Neal Martin (Vinous): “The 2021 Chablis Vaillons 1er Cru, which comes from around 12 parcels, 3.5-hectares, twothirds within the "Vaillons" climats in the heart of the appellation. This has a slightly yeasty nose at the moment, not a million miles away from the Montmains in style. The palate is slightly different with a little more frisson and tension, just in touch more length on the finish. This should develop nicely in bottle.” 91/93 punten
Land I Streek
Frankrijk, Chablis
Druif
Chardonnay
Klimaat I Terroir
Semi-continentaal klimaat. De wijngaard heeft een zuidoostelijke expositie. De bodem bestaat voornamelijk uit witte kalksteen.
Vinificatie
50% van de chardonnay wordt vergist op barriques. Daarna rijpt de wijn 13-14 maanden, waarbij 50% van de wijn 5-6 maanden op zijn gistcellen rust in Franse eikenhouten vaten. De overige maanden rijpt hij verder op roestvrijstaal.
Geur I Smaak
Uitgesproken geur van fruit en bloemen, met heerlijke frisheid en een paar minerale accenten. Ronde smaak met aangename frisse tonen.
Lekker bij
Een verleidelijke en elegante wijn die goed combineert met vis, schelp- en schaaldieren.
wijnmaker
In 1959 oogstte William Fèvre zijn eerste vintage van zijn domein. Afkomstig uit een familie die zich al 250 jaar met wijnbouw in Chablis bezighield, lag het voor de hand dat hij zijn eigen wijndomein met 7 hectare begon. Inmiddels bezit Domaine William Fèvre 78 hectare, verdeeld over 90 percelen, en is daarmee een van de grootste wijnbedrijven in Chablis. 16 hectare is geclassificeerd als Premier Cru, 15 hectare als Grand Cru. Fèvre maakt Chablis waarin het complexe terroir van de afzonderlijke percelen zo puur mogelijk tot uitdrukking komt. Om die reden gebruikt wijnmaker Didier Séguier geen of slechts gebruikte eikenhouten vaten, zijn de rendementen laag en worden er in de wijngaarden geen chemische middelen gebruikt. Elk perceel en elk oogstjaar zorgen voor geheel unieke wijnen.