Vallée Blanche Viognier
Land I Streek
Frankrijk, Languedoc
Druif
Viognier
Vinificatie
De druiven worden ’s nachts geoogst. Hierna volgt ontstelen en inweken, waarna de druiven onder bescherming van koolzuurgas geperst worden (om oxidatie te voorkomen). Het vergiste sap rijpt gedurende enkele maanden op zijn ‘lie’.
Geur I Smaak
De Vallée Blanche heeft de typische aromatische kenmerken van viognier: indrukwekkend tropisch fruit, zoals banaan en mango, en een elegant ‘bloemetje’. De structuur is zachtzwoel, maar met voldoende frisse tonen.
Lekker bij
Heerlijk bij risotto met asperges, kreeft of in combinatie met gerechten uit de Aziatische keuken.
wijnmaker
De Languedoc is in trek bij zowel wijndrinkers als wijnmakers. De mogelijkheden zijn er legio, met als gevolg dat het gebied voor ieder wat wils kan bieden in de vorm van karaktervolle wijnen tegen een concurrerende prijs. Het gebied heeft de afgelopen decennia een spectaculaire gedaanteverwisseling ondergaan. Ook hebben de wijnmakers in de Languedoc het concept om de naam van de gebruikte druif/druiven als belangrijkste informatie op het etiket overgenomen uit de zogenoemde Nieuwe Wereld. Het grote voordeel daarvan is dat de consument een herkenningspunt heeft en een bepaald smaakpatroon kan verwachten. De wijngaarden van de Vallée Blanche liggen landinwaarts, beschut door de Montagne Noire: een kleine, middelhoge bergketen in de buurt van Carcassonne. Het gebergte is de scheidslijn tussen een Atlantisch en een mediterraan klimaattype.